Η ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΜΑΣ ΛΕΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη κηπουρική, είναι τα πιο προσιτά άτομα – ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή, τη κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση  ή  το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο. 

Ο Jill Litt, PhD, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο της  Δημόσιας Σχολής Υγείας ( ΗΠΑ), διαπίστωσε, ότι τα άτομα που ασχολούνται με τη κηπουρική,  καλλιεργούν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους,  έχουν μεγαλύτερη  συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, περνάνε περισσότερο χρόνο στις γειτονιές τους, τρώνε καλύτερα και είναι πιο υγιείς. Στην πραγματικότητα, 20 λεπτά ενασχόλησης με τον κήπο, την ημέρα, βελτιώνει την κατάσταση της υγείας μας.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι στις γειτονιές όπου υπήρχαν άτομα που ασχολούνταν με τον κήπο τους, αυτές οι γειτονιές, ήταν πιο ασφαλείς, πιο καθαρές και πιο όμορφες. Τα οφέλη της κηπουρικής είναι, ότι ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή και την  άσκηση. Περισσότερο από το 50% από αυτά τα άτομα που ασχολούνται με τα…μποστάνια τους, καλύπτουν τις ανάγκες τους σε φρούτα και  λαχανικά, σε σύγκριση με το 25% αυτών που δεν ασχολούνται με τη κηπουρική.

Τα άτομα αυτά  κάνουν, 12 ώρες την εβδομάδα, από μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, η οποία είναι περίπου 30% περισσότερη άσκηση από αυτούς που δεν ασχολούνται: «Η φυσική και η  κοινωνική δραστηριότητα  των ατόμων αυτών, έχει αφυπνίσει τις αισθήσεις τους  και έχει τονώσει μια σειρά από αντιδράσεις που επηρεάζουν τις διαπροσωπικές  και κοινωνικές σχέσεις τους, γεγονός που  καθιστά την ενασχόληση με τη κηπουρική ως θετικό παράγοντα για την υγεία του ανθρώπου.

 Οι  ερευνητές υποστηρίζουν ότι: “το να ασχολείσαι με το κήπο σου έχει θεραπευτικές ιδιότητες που συμβάλλουν σε μια ολοκληρωμένη έννοια της υγείας και της ευημερίας.”

James Hale, Corrine Knapp, Lisa Bardwell, Michael Buchenau, Julie Marshall, Fahriye Sancar, Jill S. Litt.  “Connecting food environments and health through the relational nature of aesthetics: Gaining insight through the community gardening experience.”  ocial Science & Medicine, Volume 72, Issue 11, June 2011, Pages 1853-1863.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *