ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Το Α και το Ω ενός υγιούς οργανισμού είναι να πίνουμε αρκετό νερό. Ο μέσος όρος είναι 8-10 ποτήρια, αλλά αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του καθενός(όσο πιο μεγαλόσωμοι τόσο πιο πολύ έχουμε ανάγκη), την εποχή(αυξάνεται το καλοκαίρι) και την σωματική δραστηριότητα.

Το 75% του σώματος μας αποτελείται από νερό.
Μια γυναίκα 50 kg έχει 30lt νερό. Τα 18 lt είναι το ενδοκυττάριο , που συμμετέχει στη σύσταση των μυών, του δέρματος, των οστών. Τα 4 lt συνθέτουν το αίμα, τα πεπτικά υγρά, το σάλιο. Σ τα υπόλοιπα 8 lt «κολυμπούν τα κύτταρα μας». Είναι το λεγόμενο “διάμεσο υγρό” το οποίο βρίσκεται σε διαρκή κίνηση μέσω του αρτηριακού και λεμφικού συστήματος .

Το Α και το Ω ενός υγιούς οργανισμού είναι να πίνουμε αρκετό νερό. Ο μέσος όρος είναι 8-10 ποτήρια, αλλά αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του καθενός(όσο πιο μεγαλόσωμοι τόσο πιο πολύ έχουμε ανάγκη), την εποχή(αυξάνεται το καλοκαίρι) και την σωματική δραστηριότητα. Δε συνυπολογίζουμε τα άλλα ροφήματα, όπως καφέ και τσάι, γιατί δρουν διουρητικά.
Το ιδανικό είναι να πίνουμε 1 ποτήρι με την έγερση , ειδικά χλιαρό νερό με στυμμένο λεμόνι για να διεγείρουμε το έντερο. Μετά 1 ποτήρι με κάθε σνακ και 2 πριν από κάθε γεύμα γιατί προκαλεί κορεσμό, επειδή διεγείρει τους τασεουποδοχείς του στομάχου.

Ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι μην περιμένετε να διψάσετε!!! Η δίψα είναι σημείο ήπιας αφυδάτωσης. Επίσης η πείνα.Αν δεν ήμαστε καλά ενυδατωμένοι μπορεί να νιώθουμε πείνα και να παθαίνουμε υπογλυκαιμίες. Ζάλη, ναυτία, πονοκέφαλοι είναι σοβαρή αφυδάτωση.
Επίσης μπορεί να προκληθεί δυσκοιλιότητα γιατί ο οργανισμός αφυδατώνει τα κόπρανα.
Η μειωμένη λήψη νερού δυσχεραίνει την αποβολή τοξινών, τη ρύθμιση του σακχάρου και την καύση των λιπαρών οξέων. Όταν αφυδατώνεται ο οργανισμός «χαμηλώνει» τους ρυθμούς εργασίας του, κατακρατεί υγρά και αποθηκεύει λίπος.
Προσοχή όμως να μην αφήνετε εκτεθειμένα τα πλαστικά μπουκάλια στον ήλιο. Οι πλαστικές συσκευασίες περιέχουν ξενοοιστρογόνα και χημικά που είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό και λειτουργούν τοξικά. Ένα έξυπνο κόλπο για το καλοκαίρι είναι να αλατίζουμε τα φαγητά μας. Όχι όμως αυτοί που έχουν πρόβλημα υπέρτασης ή με τους νεφρούς τους.

Εκτός όμως από το νερό, υπάρχουν και ορισμένες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό που μπορεί να μας κρατήσουν ενυδατωμένους στην παραλία.

1. Αγγούρι. Περιέχει μέχρι και 95% νερό, ενώ ταυτόχρονα έχει φυτικές ίνες και μια μικρή ποσότητα βιταμίνης C. Παίρνετε μαζί σας βιολογικά αγγουράκια, καλά πλυμένα και καταναλώστε τα με την φλούδα τους.

2. Πράσινη σαλάτα. Η περιεκτικότητα  σε νερό φτάνει μέχρι και 90%, ενώ είναι πλούσια  σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Έτσι θωρακίζουμε το δέρμα μας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας. Προσοχή όμως πρέπει να είναι με ελαιόλαδο και ξύδι ή λεμόνι και να συνοδεύονται με λίγο κοτόπουλο, αυγό ή ψάρι ή θαλασσινούς μεζέδες στη σχάρα. Μια σαλάτα ,αν δεν προσέξουμε στην επιλογή της, μπορεί να αποτελεί κανονικό γεύμα. Ενδεικτικά μια σαλάτα Caesar’s με 3 κομματάκια μπέικον (124kcal, 9γρ. λίπους), μισή κούπα τυρί (228 kcal, 18γρ λίπους), 3 τηγανισμένες κοτομπουκιές (350 kcal,19γρ λίπους) και σως Caesar’s (260kcal, 26γρ λίπους) μπορεί να φτάσει και τις 980 kcal!!!!

3.Φράουλες. Περιέχουν 90% νερό και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και φυλλικό οξέος. Προτείνω γιαούρτι άπαχο με φράουλες ως ιδανικό σνακ στην παραλία.

4. Μελιτζάνα. Είναι χαμηλή σε θερμίδες, αν δεν την τηγανίσουμε και περιέχει βιταμίνη C, A,B αλλά και ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο. Με 90% νερό και φυτικές ίνες ενυδατώνει και προκαλεί κορεσμό . Βάλτε την στη σχάρα με κολοκυθάκια, πιπεριές και ντομάτα και θα έχετε ένα γευστικότατο πιάτο με λαχανικά σχάρας, όπου μπορείτε να προσθέσετε και τυρί cottage που είναι άκρως διαιτητικό.

5. Καρπούζι. Δικαιολογημένα είναι το φρούτο του καλοκαιριού. Περιέχει 92% νερό, βιταμίνη C και λυκοπένιο τα οποία λειτουργούν αντιοξειδωτικά. Μπορείτε να φάτε και τα κουκούτσια.

6. Ανανάς : το τροπικό αυτό φρούτο έχει 87% νερό, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες και έχει μόνο 46 kcal/100g.
Επίσης περιέχει βρωμελαΐνη η οποία βοηθάει στην πέψη των πρωτεϊνών.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *