ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΜΕ 6 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

antimetopiste tin kittaritida

Πώς θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το επίμονο αισθητικό πρόβλημα;

H Δρ Μαρία Ψωμά μας βοηθά να αλλάξουμε το σώμα μας με τη σωστή διατροφή.

Προγραμμάτισε τα γεύματα και τα snacks
«Όταν ακολουθείς ένα τακτικό καθημερινό πρόγραμμα, εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου πότε να περιμένει φαγητό και πότε όχι, οπότε έχεις λιγότερες πιθανότητες να τσιμπολογάς ενδιάμεσα από τα γεύματα» λέει η Μαρία Αθ. Ψωμά, M.D., Ph.D., DU, ιατρός-μικροβιολόγος. «Τα μη προγραμματισμένα snacks έχουν την τάση να σε ξεγελούν, επειδή συνήθως είναι υψηλά σε θερμίδες και ζάχαρη» εξηγεί.

Φάε ένα ορεκτικό
Μελέτες δείχνουν ότι αν κόψεις λίγο την πείνα πριν από το γεύμα και το δείπνο, θα φας λιγότερο. Διάλεξε ένα ορεκτικό των 100 θερμίδων και έπειτα συνέχισε στο κυρίως γεύμα σου με την ακόλουθη σειρά: πρώτα τα λαχανικά (που θα καταλαμβάνουν περίπου το μισό πιάτο σου), έπειτα τις πρωτεΐνες και τέλος τους υδατάνθρακες ολικής αλέσεως. «Όταν τρως πρώτα τα λαχανικά, χορταίνεις το στομάχι σου και τον εγκέφαλό σου», εξηγεί η ειδικός. «Τα γεμάτα φυτικές ίνες λαχανικά είναι χορταστικά, ενώ τα μάτια σου βλέπουν μια μεγάλη μερίδα, οπότε ο εγκέφαλός σου νομίζει ότι τρως περισσότερο. Μέχρι να φτάσεις στους υδατάνθρακες –την επικίνδυνη ζώνη για πολλούς ανθρώπους–, θα είσαι έτοιμη να σταματήσεις».

Κόψε τις τροφές με λευκό αλεύρι
Τουλάχιστον σε δύο μελέτες συμπεραίνεται ότι οι άνθρωποι που τρώνε τα περισσότερα σιτηρά ολικής αλέσεως έχουν λιγότερο κοιλιακό λίπος από αυτούς που καταναλώνουν λιγότερους σύνθετους υδατάνθρακες (μπορεί, μάλιστα, να έχεις κυτταρίτιδα και στην περιοχή της κοιλιάς). Με τόση ποικιλία προϊόντων ολικής αλέσεως στα σούπερ μάρκετ σήμερα, είναι πολύ πιο εύκολο να αποφύγεις τις κατεργασμένες εκδοχές. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του ψωμιού και των ζυμαρικών ολικής αλέσεως σε κρατά χορτασμένη για περισσότερη ώρα, οπότε δεν έχεις να αντιμετωπίσεις ενοχλητικά… γουργουρίσματα.

Γίνε χορτοφάγος μία φορά την εβδομάδα
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση International Journal of Obesity διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι και 33% περισσότερες να έχουν κοιλιακή παχυσαρκία (επικίνδυνο λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τα κοιλιακά όργανα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς) συγκριτικά με τους ανθρώπους που κατανάλωναν το λιγότερο. Κατανάλωναν, επίσης, περίπου 700 θερμίδες περισσότερες κατά μέσον όρο την ημέρα.

Φρόντισε κάθε γεύμα να είναι επικεντρωμένο σε μια έντονη, καυτερή γεύση
Όταν γεμίζεις το πιάτο σου με πάρα πολλές γεύσεις ή αρώματα, ενεργοποιείται η παραγωγή ορμονών που διεγείρουν την πείνα, πράγμα που μπορεί να σε κάνει να φας υπερβολικά χωρίς να το καταλάβεις. Προτίμησε τις απλές γεύσεις, αλλά κάν’ τες να ξεχωρίζουν: πρόσθεσε μπαχαρικά, όπως τριμμένη κόκκινη πιπεριά, πάπρικα και τσίλι σε σκόνη, που περιέχουν καψαΐνη, μια ένωση που αυξάνει τον κορεσμό και σε βοηθά να τρως λιγότερο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση International Journal of Obesity. Δεν τρελαίνεσαι για το καυτερό φαγητό; Δοκίμασε αρωματικά μπαχαρικά, όπως το κύμινο, η κουρκούμη ή ο κόλιανδρος.

Γίνε φίλη με το λίπος
Μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά πίστεψέ μας: για να χάσεις λίπος, πρέπει να ξεπεράσεις τη φοβία σου για τα λιπαρά. Τα καλά λιπαρά, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο, μπορεί ουσιαστικά να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος (και την κυτταρίτιδα). Προσφέρουν γεύση, ωραία υφή και ένα αίσθημα πληρότητας, ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να ακολουθήσεις ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. «Χρησιμοποίησέ τα, όμως, ως καρυκεύματα, όχι ως βασικό υλικό» τονίζει η ειδικός. Άλειψε στο σάντουιτς μία κουταλιά της σούπας λιωμένο αβοκάντο για μεσημεριανό ή ανακάτεψε ένα κουταλάκι του γλυκού ηλιόσπορους με λαχανικά για βραδινό.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο SHAPE MAGAZINE GREECE.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *